Bolins Ward Extension, Trafford General Hospital

Working with Greater Manchester West Mental Health NHS Foundation Trust, DAY were asked to provide two new extensions to the Bolins Ward, which operates as a organic (dementia) elderly unit.

 

The first extension is to create a larger living room, while the second extension will provide additional Multi Disciplinary Team, office space. The living room extension has been designed in two scales. The first is an domestic scale which will be used for sitting. The second is a corridor scale which leads service users through to our newly designed dementia friendly external spaces among a number of innovations used on this scheme, we create a visual cognitive focal point for the living room. Utilising a domestic looking fireplace mantle piece, this created a sense of familiarity for the patient group, thus aiding with wayfinding and reducing patient anxiety.


Client: Greater Manchester West Mental Health NHS Foundation Trust
Project Value: £250K